Biyoloji Haberleri

Gazi Üniversitesi Biyolojik Takip ve Araştırma Topluluğu derneğimizle birlikte yürüttüğü etkinliklerde hiç hız kesmiyor. Biyolog Melike SEYFE ve B.D.D. yönetim kurulu üyemiz Araş. Gör. Doğan Erhan ERSOY'un eğitmen olarak katıldığı 'İzciler için doğada tehlikeli canlılar ve önlem yöntemleri ' eğitimi düzenlemişlerdir. Bu güzel etkinlik için BİTAT a teşekkür ediyoruz.

BİYOLOGLARIN HAK ARAYIŞINI KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ

Biyologların hak ve yetki mücadelesi derneğimiz tarafından kararlılıkla sürdürülmektedir. Özellikle hak kayıplarımızın yaşandığı, sağlık ve tarım-gıda alanlarında, hak ve yetkilerimizin iadesi için sürdürülen çalışmalara hız verilmiştir. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta, değerli meslektaşımız ve Elazığ Milletvekili Sayın Metin BULUT eşliğinde, Derneğimiz tarafından gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın A. Eşref FAKIBABA, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Sayın M. Hadi TUNÇ, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Sayın Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR ve birçok yetkili ziyaret edilmiş ve problemlerle birlikte çözüm önerileri de aktarılmıştır.

Bu kapsamda söz konusu hak kayıplarına neden olan çeşitli mevzuatlarda biyologlar lehine düzenleme yapmak üzere gerekli çalışmalar başlatılmıştır ve kararlılıkla sürdürülmektedir. Çalışmalarımızda bizleri yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen değerli meslektaşımız ve Milletvekilimiz Sayın Metin BULUT’a ve kıymetli danışmanı Sayın Melik UÇAR’a derneğimiz ve camiamız adına şükranlarımızı sunarız.

Saygılarımızla.

Yönetim Kurulu

Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, rüya gören beynin hafızayı koruduğunu ortaya koydu. Science bilim dergisinde yayımlanan makaleye göre uykunun rüya görülen kısmı olan, gözlerin hızlıca oynatıldığı REM aşamasında ritm bozulursa hafıza kayıpları yaşanabiliyor.

Fareler üstünde yapılan deneylerde beyin fonksiyonları REM sırasında durdurulan fareler, hemen ardından yapılan hafıza testlerinde başarısız oldular.

REM uykusu sırasında insanlar rüya görüyor ancak rüyaların, yeni anıların yerleşmesi konusunda önemli olup olmadığı bugüne kadar yanıtlanmamıştı.Son araştırmalar REM dışı derin uykuya odaklanmıştı.Derin uyku sırasında beyin hücreleri hafızayı güçlendiriyor ve o günkü tecrübeleri yeniden yaşatan çeşitli kalıpları ateşliyor. REM uykusu sırasında gözlerimiz hareket ediyor ve kaslarımız gevşiyor ama beynin tam olarak ne yaptığı gizemini koruyor.Bu uyku türü tüm hayvanlar dünyasında, memelilerde, kuşlarda hatta sürüngenlerde bile görülebiliyor.

Özellikle de hayvanlarda REM aşamaları çok kısa süreli olduğu için ve diğer komplikasyonlar nedeniyle bu uykunun etkilerini ölçmek zor.REM uykusuna dalmış insanları ve hayvanları uyandırmak strese ve hafıza testlerini de bozan sorunlara neden oluyor.REM uykusu hafızayı güçlendiriyor. Kanada'da McGill Üniversitesi'nde çalışan Dr. Sylvain Williams doğrudan uyuyan beyne müdahale etmeye karar verdiklerini söylüyor.BBC'ye konuşan Williams "Farelerde REM uykusunu bozmak için bir yöntem kullandık" dedi.

"Optogenetics" adında bir sistemi kullanan Williams ve ekibi, farelerde belli sayıda bir hücreye, beyinlerine yerleştirilen minik bir optik fiber sayesinde ışık tutmuşlar.

Araştırmacılar ışığı yaktıklarında "teta titreşimleri" adı verilen belirli bir beyin ritmi büyük ölçüde azalmış.Eğer bu müdahale farenin REM uykusuna denk gelmişse bunun sonuçları olmuş. Dr. Williams "REM uykusundaki faaliyeti durdurmak, özellikle hafızanın oluşması ve güçlenmesini engelliyor" diyor.Örneğin yeni bir nesneyle bir gün önce gördüğü nesne aynı anda fareye gösterildiğinde, fare tanımadığı nesneye odaklanacağına her ikisini de inceliyor.REM uykusunun yeni anıları yerleştirmesi için kritik olduğu görülüyor. Williams, bunun yanıtladığından daha çok soru yarattığını söylüyor.Eğer derin uyku hafızayı güçlendiriyorsa REM uykusunun asıl görevi ne? Williams, "Şu anda iki aşama arasındaki farkı bilmiyoruz. Ama REM uykusunun ana bir rolü olduğunu öğrenmek şaşırtıcı bir haber" diyor.Araştırma bunama ve diğer hafıza sorunları yaşayan hastalarda incelenmeye değer olabilir. Williams, "Özellikle Alzheimer hastalarında bu normal faaliyetin nasıl etkilendiğini ve hafıza bozulmalarına nasıl katkısı olduğunu görmek ilginç olabilir" diyor.

kaynak: BBC

Ormanda gözlem yapan araştırma görevlisinin sabitlediği ağaçtaki kameraya atlayan sincap sosyal medyada tıklanma rekorları kırıyor.

Sosyal medyada yeni yeni yayılmaya başlayan görüntü hafta sonu Ankara Ayaş'ta ormanlık bir alandan geldi. Doğa Araştırmaları Derneği'nde Tür Koruma ve İzleme Programı Sorumlusu Güler Bozok, arkadaşlarıyla birlikte ormanlık alanda kuş gözlemi yapmaya çıktı. Belli bir süre sonra ağaçtan yere düşen tohumları yemeye gelen kuşları fark eden Güler Bozok kamerasını kurarak kuşları yakından izlemek istedi. Kuşların yoğun olarak indikleri yere koyan Bozok kayıt tuşuna bastıktan sonra uzaktan olanları izlemeye başladı.

İşte ne olduysa bu anda oldu. Karşı ağaçtan inen bir sincap kameranın önündeki alana temkinli adımlarla yaklaştı ve bir anda uzak bir mesafeden kameranın üstüne atladı. Bu komik video sonrası görüntüyü sosyal medyada arkadaşlarıyla paylaşan Bozok, videonun insanların dikkatini fazlasıyla çektiğini ve beğeni yağmuruna tuttuklarını ifade etti. Sincap internette tıklanma rekoruna doğru giderken, kamera görüntülerine ormanda bir baştankara ve bir de alakarga da takıldı.